Bitcoin, wat is het? - Lokaal geld blog - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Bitcoin, wat is het?

Nieuw Geld
Gepubliceerd door in Artikelen ·
Het is een lastig te begrijpen beestje, die bitcoin.
Het is een alternatieve munt. Er zijn er uiteindelijk straks zo'n 20 miljoen van. Dat is alles wat er gaat komen. Gelukkig kunnen ze wel achter de komma verdeeld worden.
  
Het is in feite een elektronische munt die via Internet uitgewisseld kan worden.
Je bewaart je voorraad aan bitcoins op je PC in een portefeuille.
Gaat je PC kapot en had je geen back up, dan zijn je bitcoins verdwenen. Net zoals je je geld kwijt bent als je je portefeuille verliest. Tegenwoordig (ik schrijf deze aanvullein eind 2015), is het ook mogelijk om bitcoins online bij aanbieders te bewaren.
Als je je bitcoin persoonlijke code vergaat of kwijtraakt, dan zijn daarmee ook de bitcoins verdwenen. Uiteindelijk zullen er dus steeds minder bitcoins beschikbaar zijn.
Er zijn een maximaal aantal bitcoins en wat we nu zien, is dat door de toenemende populariteit de koers van de bitcoin enorm aan het oplopen is. Het is ineens interessant geworden om te speculeren op de bitcoin.
Dat maakt het in mijn ogen ook weer doodeng, want zo'n stijging kan ook weer teniet worden gedaan door een storing in het bitcoin systeem. De laatste jaren is er ieder jaar wel een moment geweest dat er even paniek was.
Het voordeel van de bitcoin is het feit dat het amper gereguleerd kan worden. Een overheid kan een aanbieder uit het systeem halen, maar dan zullen anderen het elders overnemen. Zolang er geen wereldregering is met één wetgeving die overal geldt, kan dit dus in de lucht blijven. Dat is goed voor vrije handel, maar zoals deze week op de Belgische TV ook direct  weer werd benadrukt, kan het ook voor terrorisme financiering gebruikt worden. Daar is geen enkel bewijs voor en het kan met iedere valuta, maar op de één of andere manier moet zoiets dat 'vrij' is toch door de pers als kwalijk en slecht worden neergezet.
Ja, daar kan de bitcoin voor gebruikt worden. Wie slim is kan zelfs een heel inkomen genereren zonder ook maar een euro te bezitten. Dat houdt in dat je dus ook 100% belastingvrij zou kunnen gaan werken... Tot je gepakt wordt. Immers wil de fiscus geld van je hebben en als je in België of Nederland woont, dan willen ze je inkomen weten. Je KAN dus zonder belasting inkomen genieten, maar daarmee ben je wel de wetgeving aan het overtreden.
Je kan de bitcoins ook prima gebruiken om volkomen legaal inkomen te genieten, maar daar komen ze op TV niet op. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten...


Terug naar de inhoud