Bitcoin nu ook via de bank - Lokaal geld blog - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Bitcoin nu ook via de bank

Nieuw Geld
Gepubliceerd door in Artikelen ·
Bitcoin (BTC) is ook een soort van lokale munt, maar dan tot op heden strikt online en wereldwijd toepasbaar.
Bitcoin is een online munt, opgezet vanuit de open source community. Het is een niet centraal opgezette online munteenheid.
Bitcoin bestaat in feite uit drie delen. Ik dacht zelf dat het zou zijn: De munt is deel één, dan is er het afgesproken protocol en als derde is er het systeem waarmee het werkt.
Het blijkt zo te zijn dat het systeem uit de drie volgende delen bestaat:
1. Het afgesproken protocol dat door de meerderheid van de deelnemende nodes wordt gehanteerd (door de  clients en miners).
2. De blockchain, een ledger waarin alles wordt bijgehouden.
3. De client software die de twee hierboven verbindt en bruikbaar maakt.

De bitcoin werd al in 1998 genoemd door Wei Dai. Hij beschreef het als een munt die in welke vorm dan ook, geaccepteerd wordt als betalingsmiddel voor goederen of diensten. De bitcoin is opgezet als versleutelde munt, zonder een centrale autoriteit die er toezicht over houdt.
Het bitcoin project is uiteindelijk opgezet door Satoshi Nakamoto.
Ik moet u eerlijk bekennen, al die technische bla bla heeft mij er toe doen besluiten om de bitcoin nog altijd niet te gebruiken. Ik 'begrijp' deze munt en hoe het werkt nog altijd niet.
Ik 'zie' nog niet hoe dit systeem eerlijk kan blijven.
In ieder geval worden er maximaal 21 miljoen bitcoins uitgegeven. Het grappige is dat ze het als volgt omschrijven: Hard limit of about 21 million bitcoins.
Vertaald staat er: een harde limiet van ongeveer 21  miljoen bitcoins... Kortom, een harde limiet houdt in dat we precies de grens kennen, maar we beschrijven het als 'ongeveer' 21 miljoen... Met dat soort wazige beschrijvingen trek je mij nog niet over de streep.
(Red: Het blijkt zo te zijn dat ze exact 20.999.999,9769 bitcoins gaan  uitgeven, vandaar de ongeveer 21 miljoen... Zoiets verzint alleen een techneut... Wat zou er toch mis zijn met gewoon een rond getal? Is dat te simpel?

Het bitcoin systeem heeft voordelen. Immers is er wat  voor te zeggen dat 'niemand' eigenaar is. Immers, waarom zou je eigenaar kunnen zijn van het systeem dat geld creëert? Dat is in de kern toch al oneerlijk? Bitcoin heeft dat goed opgelost.
Niemand is eigenaar en eigenlijk is iedere deelnemer gedeeld eigenaar. Alleen als de meerderheid iets veranderd wil zien worden kan het doorgevoerd worden.

Er is in de periode dat het bitcoin systeem draait volgens Wikipedia slechts één keer geweest dat het systeem gekraakt werd en bitcoins gestolen werden. Dat was in augustus 2010. Helaas is het vaker zo geweest dat bepaalde exchanges door hackers aan zijn gevallen en klanten hun bitcoins verloren. Soms kwam dat ook door stupiditeit van gebruikers die bitcoin de schuld gaven terwijl in feite het programma waarin ze deze bitcoins verdienden een Ponzi Scheme was.
Hoe werkt het:
Ondertussen accepteren wereldwijd al meer dan 1000 bedrijven bitcoins.
Met de acceptatie door een Franse bank is een belangrijke stap genomen. Tot  voor kort werd de bitcoin vooral steeds in verband gebracht met enkele gebruikers met vlekjes voor de autoriteiten. Wikileaks bijvoorbeeld accepteert donaties in bitcoins.
Daarnaast zijn, zoals al aangegeven, enkele bitcoin providers gehacked waarbij de tegoeden van de deelnemers soms verdwenen. Dit heeft vooral in 2011 en 2012 enkele vervelende persberichten opgeleverd.
Het laten draaien van de bitcoins peer to peer software gebeurd ook niet altijd met medeweten van de eigenaren van de computers. Zo bleek er mining software te werken op de server van de Australische Broadcasting Corp. Een medewerker had de software er zonder toestemming op gezet. Slechte pers voor bitcoin, maar het was een slechte werknemer en geen kwade of slechte opzet van bitcoin. Er zijn nu altijd mensen die fraude of diefstal willen plegen.
Nu Bitcoin Central zich bank mag noemen is het een officiële Payment  Services Provider geworden die passen mag uitgeven en ook een Iban heeft. De omwisseling van bitcoins naar bijvoorbeeld euro's is daarmee veel makkelijker geworden. Dat laatste is voor Europese ondernemers van belang, want ook transacties in bitcoins moet BTW over betaalt worden. De belastingdienst accepteert echter geen bitcoins. Je moet dus wel een mogelijkheid hebben je bitcoins om te wisselen.
Meer informatie over de bitcoin:


Terug naar de inhoud