Lokale economie is heel belangrijk - Lokaal geld blog - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Lokale economie is heel belangrijk

Nieuw Geld
Gepubliceerd door in Artikelen ·
Waarom zou u lokaal moeten kopen?
Ik leg dat even uit aan de hand van geldstromen.
Van iedere euro die u in de winkel uitgeeft, gaat ruim 17 cent naar de centrale overheid. Dat geld is dus direct al weg uit de lokale economie. Er zijn nog 83 centen per euro over.

Als u lokaal koopt, dan gaat de kostprijs van het product dat u koopt naar de leverancier. Ik stel dat even op gemiddeld 25 cent. U weet zelf of die 25 cent naar China gaat, naar Rusland, of naar een lokale producent. Er is nog 58 cent over.
Iedere verkoper heeft loonkosten. Ik stel die op 10 cent. Dat geld blijft voor grofweg 60% lokaal. De rest gaat ook naar de landelijke overheid. Er is nog 48 cent over.
Als u koopt bij een keten die wereldwijd opereert, dan gaat de winst naar het hoofdkantoor. Die winst stel ik op 14 cent. Dat is op zich geen onwerkelijk percentage, kijkt u maar naar de marge die de wereldwijd opererende beursgenoteerde bedrijven kennen. (Mede omdat die minder belastingen betalen dan lokale ondernemers)
Ook dat geld is dus weg.
Er is nog 34 cent over en van het overige geld is slechts 6 cent lokaal gebleven.
Die overige dertig cent zal gebruikt worden om bijvoorbeeld energie te kopen. Energie kopen we op de wereldmarkt en blijft dus niet lokaal hangen. Immers, welke winkelketen kent u die lokaal zelf energie opwekt?
Welke energieleverancier kent u nog die echt Nederlands of Belgisch is?
Een ander deel van de 30 cent is voor huisvesting en inboedel. Huisvesting is lokaal, maar hoeveel van de inboedel van bedrijven komt nog uit de lokale economie?
Als u lokaal koopt, dan zal de ondernemer de winst zelf deels houden. Hij koopt een mooi huis, een mooie auto en koopt mooie kleren en lekker eten. Ook is de ondernemer vaak wel zo gul om een sportclub te sponsoren.
Kortom, de ondernemer zorgt er voor dat het geld deels ook weer lokaal rond zal gaan.
Als u bij een wereldwijde keten gekocht heeft, dan heeft de manager een loon dat net een fractie hoger ligt dan de medewerker. Het is geen hoog loon en de bestedingsruimte is beperkt. Als lokale sportclub klopt je tevergeefs aan bij een filiaal van een grote keten.
Als u meubels koop bij Ikea, dan blijft er slechts een fractie van uw euro lokaal achter. In feite is uw euro direct weg.
U heeft er een leuk kastje voor, maar de geldstroom is naar de belastingen en naar Zweden.
Als u benzine koopt, dan blijft er een fractie van de euro achter bij de slechtbetaalde medewerker van de benzine pomp en de rest van het geld is weg. Alleen daarom zouden we al electrisch moeten gaan rijden, maar dan wel zelf de elektriciteit opwekken!
Hoe meer we lokaal produceren en kopen, des te meer welvaart blijft lokaal. Het geld blijft dan hier rondgaan en dat maakt ons rijker.
Daarom is lokaal geld zo belangrijk!
Globalisering is ontzettend slecht voor lokale samenlevingen. Dorpen verarmen door de globalisering en die trend neemt in invloed steeds verder toe. Daar worden we steeds armer van.
Dus koop lokaal!


Terug naar de inhoud