Wörgl - Lokaal geld blog - Nieuw Geld

Ga naar de inhoud

Wörgl

Nieuw Geld
Gepubliceerd door in Lokaal geld ·
Er zijn in de wereld heel wat voorbeelden van plaatsen waar lokaal geld een verschil heeft gemaakt. Geen plaats is er zo beroemd mee  geworden als Wörgl. In 1932 werd in Wörgl "Freigeld" uitgegeven.
De  crisis van de jaren dertig was over heel de wereld voelbaar. Het plaatje  Wörgl was geen uitzondering. De lokale cementindustrie was in elkaar  geklapt en werkloosheid en armoede waren alom aanwezig.
Burgemeester Michael Unterguggenberger verzon op basis van de ideeën van Silvia Gesell een nieuw geldsysteem.
Hij liet Freigeld circuleren.
Het  geld verloor iedere maand 1% aan waarde. Om het haar waarde te laten  behouden moest je iedere maand een zegel kopen die je op het biljet  diende te plakken. Met deze waardevermindering werd voorkomen dat het  geld opgepot zou worden.
Geld is immers alleen maar zinvol als het rond gaat.
Het experiment was een groot succes. De inwoners lieten zich voor  klussen uitkeren in Freigeld en gaven dat geld ook weer snel uit door  anderen ook voor zich te laten werken en te betalen met dat geld.
Overal werden huizen opgeknapt en men had goed te eten. Moestuin opbrengsten werden ook onderling verhandeld.
Het  was het wonder van Wörgl en van overal ter wereld kwam men kijken. In  Oostenrijk wilden 100 anderen gemeenten het ook gaan invoeren.
Dat  was het moment waarop de landelijke overheid en de centrale bank  ingrepen. Liever crisis in het land dan vrijheid en welvaart. Het  experiment werd onder dreiging van het leger stilgelegd. De crisis kwam  ook weer naar Wörgl.
Door de inval van Hitler en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog werd het experiment bijna vergeten.
Nu  met de komst van de Euro is de aandacht voor Wörgl weer terug. Het  blijkt dat heel wat lokale gemeenschappen een dergelijke lokale munt  weer hard kunnen gebruiken. Vooral vanuit Griekenland is er veel vraag  naar informatie over lokale munten.


Terug naar de inhoud